Helsingin suurimpia rakennuksia valmistuessaan

Suuri, virtaviivainen konttorirakennus kohosi Helsingin Katajanokalle vuonna 1940. Valmistuessaan se olikin Helsingin kolmanneksi suurin rakennus.

Arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelema, Keskon pääkonttorina tunnettu rakennus nousi kahden suuren pääkadun risteykseen, Satamakadun ja Kruunuvuorenkadun kohtaamispaikalle.

Rakennuksen arkkitehtuuri jätti taakseen funktionalismin ja klassismin monumentaalisen loppuvaiheen. Uuden tyylin tunnusomaisia piirteitä olivat tasakatot ja seinäpinnat. Ikkunoita reunustavat ulkonevat betonipalkit lisäävät pääjulkisivun koristeellisuutta ja arvokkuutta.

Värikäs historia

Vielä 1940-luvulla höyryveturin savu ja koksin pöly likasivat rakennusten julkisivuja. Siksi rakennus saikin punatiilipinnan. Katso seinää tarkasti: voit huomata, miten tiilimateriaalin kanssa on leikitelty. Osa tiilistä on pääjulkisivussa pystyasennossa.

Vaalea kivinauha nostaa katseen korkeuksiin. Paatela suunnitteli rakennuksen kulmaukseen maamerkiksi savupiipun, jonka avulla niemelle on helppo löytää. Satamakatu 3 toimi esikuvina sotien jälkeiselle liike- ja toimitilarakentamiselle.

Rakennus on nähnyt Keskon värikkäät vaiheet – talon kellarissa on aikoinaan kypsytetty banaaneja, ja rakennuksessa on toiminut kahvipaahtimokin. Rakennus toimi Keskon pääkonttorina vuoteen 2014 asti.

Kauppaa ja merenkulkua

Katajanokka huokuu tarinoita kaupankäynnin historiasta. Satama niemennokassa, kalastajien koti. Täältä 1800-luvun merimiehet lähtivät matkoilleen, ja tänne he palasivat. Jos katsot tarkkaan, voit löytää vielä jälkiä Helsingin satamaradan kiskoista, jotka vielä 1800-luvulla johtivat Katajanokalle